Skip to main content
 
 
 
 

Skjin-ups

Het Friese woord “Skjin” in mijn bedrijfsnaam SkjinmeiSkries betekent “Schoon” in het Nederlands.
Al zo’n 10 jaar ben ik, alleen, samen met mijn vriend, bezig met het opruimen van zwerfafval. Dit doen we al varend op ons bootje, om zo alles uit het water en van de kant opte rapen. Of wandelend, gewapend met een grijper en grote vuilniszak.

Sinds 2020 jaar doe ik dit nu, naast wandelen, ook op de sup. Dit kan in Heerenveen zelf, ergens op het strand in het Waddengebied, of langs de zeedijk.

Zwerfafval

Ik stoor mij erg aan het vele zwerfafval wat overal ligt en dacht: “dan ga ik er zelf maar wat aan doen”. Dit heeft geleidt tot dat ik dit nu ook met andere gelijk denkende natuurliefhebbers ben gaan oppakken en ik regelmatig een (zoals ik het zelf noem) Skjinup dag organiseer. Je kan dan mee op locatie waar we een morgen of middag, of zelfs een hele dag, zwerfvuil gaan opruimen.

Dit kan zijn lopend, of op de sup, of een combi van beide zijn, zodat er voor iedereen wat wils is en dit voor elke leeftijd mogelijk is. Het kost alleen je eigen tijd!

Al het gevonden afval, wat ik dan zelf sorteer in glas, blik en plastic, kan ik na een telefoontje met de Gemeente Heerenveen laten ophalen. Voorheen gooide ik het in ons eigen container, maar die zat zomaar stampvol.  Dus het is erg fijn dat de Gemeente Heerenveen met mij wil samenwerken voor een schonere natuur.

Ook merk ik dat er steeds meer bewustwording komt in de wereld om zwerfafval tegen te gaan. Dit is erg mooi om te zien. Die bewustwording is wat ik ook graag wil uitdragen en ik merk dat dit wordt gewaardeerd bij de mensen die eens met mij mee zijn geweest.

Op het strand vind je veel vistouw en soms ook aangespoelde bijzondere items welke ik dan meeneem. Bijvoorbeeld mooie stukken drijhout, boeien, dobbers etc. Deze maak ik dan schoon en maak ik leuke creatieve items van, welke ik verkoop voor Stichting natuurfonds Fryslan.
Kijk verder op onder het kopje “Over mij” hier op de website.

Het gaat erg slecht met de weidevogels en met name de “Skries”, fries voor “Grutto”.
Het agrarische natuurfonds Fryslân zet zich, net als SkjinmeiSkries, ook in voor de Skries en voor de biodiversiteit. Ik steun dit goeie doel en heb dan ook een tal van m2 skriezelan gekocht.

De producten die ik maak zijn dus gerecyclede items, waarbij ik bewustwording wil creëren van het consumptiegedrag van de mens. Alles wordt zomaar weer weggegooid en nieuwe gekocht terwijl vele dingen een 2e of zelf een 3e leven kunnen hebben met een kleine reparatie etc. Kijk maar eens bij een gemeentelijke stort in de containers; zoveel spullen die een ander nog prima zou kunnen gebruiken door met een likje verf weer een 2e of 3e keer dienst kunnen doen. Zonde!

Ook meedoen?

Wil je dit zelf eens beleven, geef je dan op bij een van mijn Skjin-ups evenementen. De data hiervoor verschijnen op mijn facebook SkjinmeiSkries.
Elke maand wordt er een Skjin-Up georganiseerd; hoe mooi zou het zijn als we dit kunnen doen met een steeds groter groeiende groep!
Na de Skjin-Up gaan we het afval nabespreken en de ervaringen onder het genot van een kop koffie.
Het is wandelen of op de sup. Kies en datum, geef je op tijd op en doe mee.
Heb je eerder gesupt en kun en kun al wat kilometers maken en vrij bewegen op het board? Ga dan mee om te helpen een schonere wereld te creëren.

Win/win

Lekker buiten nuttig bezig in de natuur met vriend, vriendin, kinderen etc., iedereen kan mee. Het is zeker een boost voor jezelf! Lekker buiten bezig en je verlost onze mooie Nederland van weer wat minder rotzooi in de natuur. Win/Win!
Hieronder een paar foto’s om indruk te krijgen van de Skjin-ups die reeds geweest zijn.